Social Media vergeleken: Donald Trump vs Xi Jinping

De Amerikaanse president Donald Trump was onlangs op bezoek in China, als onderdeel van zijn toer door Azië. Tijdens zijn ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping werden onder andere voor meer dan 9 miljard dollar aan handelsovereenkomsten gesloten.

Hoewel Donald Trump met bijna 43 miljoen volgers op Twitter een Social Media bekendheid geniet die vergelijkbaar is met Justin Bieber en Kim Kardashian, komt Xi Jinping in de westerse media vooral in het nieuws als het gaat om internetcensuur en het blokkeren van Social Media kanalen in China.

Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen Social Media kanalen die worden gebruikt in Amerika en Europa, en de kanalen die worden gebruikt in China?

 

Facebook vs Renren

Tegenwoordig is Facebook niet meer te gebruiken in China (behalve via een speciale VPN-verbinding), omdat het in juli 2009 door de Chinese overheid werd geblokkeerd na rellen in Xinjiang, waarbij onafhankelijkheidsactivisten Facebook gebruikten om te communiceren.

De belangrijkste reden voor de Chinese regering om vrijwel alle westerse Social Media platformen te blokkeren is dus om controle te kunnen hebben over de informatie die via het internet wordt gedeeld. Voor Chinese IT ondernemers betekent dit dat er zich, na het wegvallen van westerse Social Media, ongekende kansen voordeden om het gebruik van een eigen Chinees platform succesvol te maken.

Renren begon als een pure kloon van Facebook (en heette toen nog XiaoNei), met dezelfde kleuren, layout en zelfs een vergelijkbaar logo. Tegenwoordig is Renren uitgegroeid tot een van de grootste Social Media netwerken in de wereld, met zo`n 240 miljoen gebruikers (2016), en heeft het platform een eigen ontwikkeling doorlopen met functies die bijvoorbeeld niet beschikbaar zijn op Facebook.

Met dagelijkse posts en meer dan 24 miljoen volgers is Donald Trump een actieve verschijning op Facebook. Xi Jinping heeft een geverifieerd account op Facebook genaamd Xi`s Visit, een account dat in China zelf dus niet kan worden bekeken.

 

Twitter vs Weibo

Donald Trump is berucht om zijn soms shockerende Tweets op Twitter, een microblogging website waar korte berichten worden gedeeld die tegenwoordig veel gaan over nieuws, wetenschap en politiek.

In 2015 lanceerde Xi Jinping zijn eerste bericht op Weibo, de Chinese variant van Twitter, om de Chinese defensie een gelukkig nieuw jaar te wensen. Het bericht ging snel viraal en werd meer dan 360.000 keer gedeeld.

Weibo is eigenlijk een soort mix tussen Facebook en Twitter, waar op Weibo bijvoorbeeld meer gebruik wordt gemaakt van afbeeldingen en video dan op Twitter.

Een unieke applicatie die Weibo heeft ontwikkeld zijn de zogenaamde Micro-onderwerpen. Dit zijn speciale pagina`s die worden aangemaakt over een bepaald onderwerp, en waar je makkelijk kunt discussiëren over het ontwerp of er informatie over kunt vinden.

 

WhatsApp vs WeChat

Hoewel we weinig kunnen zeggen over het eigen gebruik van messaging services WhatsApp en het Chinese WeChat door beide presidenten, zijn zowel Donald Trump als Xi Jinping wel geregeld in het nieuws als het gaat om deze diensten.

Na de inwijding van Trump als president ging een groeps-WhatsApp geschiedenis rond van Putin, Obama en Trump, en in maart 2017 werd Trump betrokken bij het onder druk zetten van WhatsApp om informatie vrij te geven over een terrorist aan Scotland Yard.

De Chinese regering onder leiding van Xi Jinping op zijn beurt haalt regelmatig het nieuws rondom beide services, als het gaat om internetcensuur op WeChat, maar ook tijdelijk geblokkeerde diensten van WhatsApp in China.

Hoewel WeChat (in het Chinees Weixin) begon als een kopie van WhatsApp is, is WeChat tegenwoordig WhatsApp wel een eind voorbij gegroeid als het gaat om de vergelijking in mogelijkheden van beide applicaties. Zo wordt WeChat gebruikt als Social Media platform (vergelijkbaar met Facebook), betaalmethode, e-commerce platform, en CRM voor bedrijven. Het is dus een soort alles-in-een, en veel meer dan alleen een messaging dienst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s